yang ni plk mushroom soup..
Resipi : Mushroom Soup (Creme De Champignons)
Kaedah memasak : Merenih
Porsi :2 orang
Kos : RM 5
Peralatan :
- mangkuk pelbagai saiz
- pisau
- landas cincang (papan pemotong)
- sudu pelbagai saiz
- jug penyukat
- periuk
- sudip
- blender
Bahan -bahan yang diperlukan :
- 50gm bawang besar
- 10gm leek
- 20gm celery
- 20gm carrot
- 50gm mentega
- 50gm tepung gamdum
- 1 liter stok putih (dari ayam)
- 200gm cendawan putih / 1 tin
- 1 uncang bouquet gami
- 1/2 ts garam
- 1/2 ts lada sulah
- 125ml susu (whipping cream)
Cara penyediaan :
- Saute bawang besar, leek, carrot dan celery yang dihiris dengan menggunakan mentega tanpa menjadi perang
- Campur ke dalam tepung gandum dan masak perlahan- lahan tanpa menjadi perang sehingga rupa tekstur menjadi berpasir
- Tutup api dan sejukkan sebentar
- Dengan perlahan, masukkannya kedalam stok panas. Kacau sehingga mendidih.
- Tambah kedalam cendawan yang telah dibersihkan dan dihiris atau dicincang. Masukkan bouquet gami dan perasakan
- Renihkan selama 30-40 minit. Buang buih atau kotoran jika perlu.
- Keluarkan bouquet gami. Tapiskan atau kisar (liquidise)
- Masukkan semula kedalam periuk yang bersih dan didihkan semula
- Sesuaikan rasa dan konsistensi. Akhir sekali masukkan susu
Cara menghidang :
- Boleh dihidang panas atau sejuk bersama croutons, bun dan disertai mentega
Tiada ulasan:
Catat Ulasan