Cara Melayan Tetamu
Siapa yang dilayan sebagai tetamu:
·
Tetamu
akan dilayan dan diberikan tempat duduk yang selasa mengikut kesesuaian tetamu
itu sendiri.Hal ini penting akan memberikan ‘first impression’ kepada
restaurant itu sendiri.
Di mana tetamu akan dilayan:
·
Pelanggan
juga akan ditetapkan untuk duduk ditempat mengikut bilangan agar pembaziran
runag dapat dielakkan, contohnya bagi sebuah keluarga adalah lebih sesuai
dengan meja bulat manakala bagi pasangan pula sesuai meja kecil (deace).
·
Kesihatan
awam dikawal oleh undang-undang.Kebersihan udara dalam restaurant seperti tidak
membenarkan menghisap rokok diamalkan.
·
Namun
begitu bagi sesetengah restaurant disediakan tempat bagi tetamu untuk menghisap
rokok.
Bagaimana
tetamu dilayan:
·
Kata-kata
ucapan yang diberikan adalah bertepatan dengan keadaan pada masa tersebut
seperti ‘selamat pagi’, ‘Selamat Petang’, dan sebagainya
·
Adakah
anda datang dengan keluarga atau berseorangan?
Mengambil
pesanan
·
Teknik – teknik untuk
mengambil pesanan
Ø
Pramusaji
akan melayan tetamu dengan mengambil tempat disebelah kiri tetamu dengan
keadaan yang tersedia.
a) Buatkan ‘nota’ untuk
pengenalan kepada si pemesan makanan contohnya warna baju atau warna meja.
b) Catatkan pesanan
mengikut pelanggan yang datang dahulu kemudian yang baru datang.”First came
first served”.
|
·
Tiada ulasan:
Catat Ulasan