Istilah-
istilah ( cara sebutan) dan tugasnya
credit to Faizah
Garde
manager ( Gahrd Mohn – Zhay )
·
Untuk
makanan yang menggunakan kaedah persediaan sejuk, salad, fruit plate (buah-buah
yang sudah dipotong) dan jenis-jenis pembuka selera (Sandwich)
Rotisseur ( Roh – Teess – Uhr )
·
Untuk
makanan berasaskan ayam
·
Mempunyai
sos , rempah – rempah untuk melengkapkan makanan
·
Sos
untuk menutup kecatatan makanan dan memberi rasa yang enak
Entremetier ( Ehn – Treh – Meh – Tee Yay )
·
Vegetable
fruit
·
Masak
sayur, agen pemekat, hidangan-hidangan berasaskan telur dan appetizer panas,
tepung dan yis
Pastry cheef
·
Membakar
pastry
·
Sebagai
persediaan untuk membuat desert – hot desert / cold desert
Tournant ( toor – nahn)
·
Relief
cook
Soucier
( Saw – see – yay )
·
Peresdiaan
membuat Sauce Cook, Saute, Hot entries dan pelbagai sos
Tiada ulasan:
Catat Ulasan