Jumaat, 12 Oktober 2012

Istilah-istilah dalam bidang penyediaan makanan


Istilah- istilah ( cara sebutan)  dan tugasnya

credit to Faizah
         
                           Garde manager  ( Gahrd Mohn – Zhay )
      ·         Untuk makanan yang menggunakan kaedah persediaan sejuk, salad, fruit plate (buah-buah yang sudah dipotong) dan jenis-jenis pembuka selera (Sandwich)


    Rotisseur ( Roh – Teess – Uhr )
       ·         Untuk makanan berasaskan ayam
       ·         Mempunyai sos , rempah – rempah untuk melengkapkan makanan
       ·         Sos untuk menutup kecatatan makanan dan memberi rasa yang enak


  Entremetier ( Ehn – Treh – Meh – Tee Yay )
       ·         Vegetable fruit
       ·         Masak sayur, agen pemekat, hidangan-hidangan berasaskan telur dan  appetizer panas, tepung dan yis

Pastry cheef
     ·         Membakar pastry
     ·         Sebagai persediaan untuk membuat desert – hot desert / cold desert


 Tournant ( toor – nahn)
      ·         Relief cook

       Soucier ( Saw – see – yay )
      ·         Peresdiaan membuat Sauce Cook, Saute, Hot entries dan pelbagai sos

Tiada ulasan:

Catat Ulasan